Yalancı Şaşılık (Pseudostrabismus)

 

Yalancı Şaşılık Nedir?

Gerçekte öyle olmamasına rağmen, bir veya iki gözün kaydığı veya şaşı baktığı izlenimine yalancı şaşılık denilir. En sık rastlanan yalancı şaşılık tipi pseudoezotropya denilen yalancı içe kaymadır. Bunun dışında yalancı dışa kayma (pseudoekzotropya), yalancı yukarı kayma (pseudohipertropya) gibi durumlar da görülebilir.

Yalancı Şaşılık Kimlerde Görülür?

Özellikle bebek ve küçük çocuklarda burun kökünün basık ve geniş olması, kapakların iç tarafında cilt kıvrımlarının bulunması gözlerin içe kayıyormuş gibi görünmesine sebep olur. Çocuk büyüdükçe burun yapısı ve yüz hatlarının gelişmesiyle bu görünüm düzelir.

Bunlar dışında göz kapaklarının ve göz kürelerinin yapısı veya görme ekseni ile gözün anatomik ekseni arasında (kappa açısı) önemli fark bulunması da şaşılık varmış izlenimi yaratabilir. Prematüre retinopatisi bulunan veya yüksek miyop hastalarda sarı nokta denilen görme merkezinin dışa doğru kaymasından dolayı yalancı dışa kayma görülebilir.

Yalancı Şaşılık

Yalancı Şaşılığın Tanısı

Yalancı şaşılığı gerçek şaşılıktan ayırmanın ilk yöntemlerinden biri göze yansıyan ışık yansımasına bakmaktır. Yalancı şaşılıkta ışık yansımalarının göz üzerinde düştüğü yerler birbirine paraleldir. Bebek tam karşıya bakarken de ışık yansıması her iki gözde göz bebeğinin ortasına düşmektedir.

Gerçek bir şaşılık varsa ışık yansımaları paralel olmaz. Bunun dışında örtme açma testi şaşılığın varlığını araştırmada oldukça kıymetlidir.

Tanı için ayrıntılı bir göz muayenesi gerekmektedir. Bazen bir bebeğin gözleri ara ara kayıyor olabilir. Bunu anlamak için ayrıntılı bir göz muayenesi ile şaşılığın olası belirtileri, her iki gözün aynı oranlarda görüp görmediği, yakın veya uzak görmede zorlanma gibi ek bulgular araştırılmalıdır.

Bazen, özellikle sağlıklı muayene yapılamayan bebek ve çocuklarda yalancı kaymayla beraber gerçek bir kayma da olabileceği şüphesinde kalır. Böyle durumlarda sık aralıklarla muayene önerilmelidir. Şüphe olmasa bile 6 aylık rutin kontroller aksatılmamalıdır.

Yalancı Şaşılığın Tedavisi

Yalancı şaşılığın tedavi edilmesi gerekmez. Önemli olan gerçek bir şaşılığın olmadığından emin olmaktır, çünkü şaşılık varsa tedavi edilmelidir.

Çocuk büyüdükçe gerçek şaşılıkla yalancı şaşılığı ayırmak kolaylaşır. Yalancı şaşılık zamanla düzelir, gerçek şaşılık genellikle zamanla ilerler.

yalancı şaşılık

 

 

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

Ä°nstagram

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

goz-kaymasi-ameliyati
Göz Kayması Ameliyatı

Göz kayması ameliyatları gözde herhangi bir sebeple ortaya çıkan şaşılığın tedavi edi…

Devamını Oku
ice kayma (ezotropya)
İçe Kayma (Ezotropya)

İçe kayma doğuştan olabilir veya sonradan açığa çıkabilir. Sürekli bir kayma olabilec…

Devamını Oku
disa kayma
Dışa Kayma (Ekzotropya)

Dışa kayma temel olarak 3 gruba ayrılır. İntermittan (aralıklı, ara ara olan) ekzotro…

Devamını Oku